onze geschiedenis


Van Wehl via Varsselder naar Ulft

In 1889 huwt Drikkus Lukassen (* 1857 †1948) uit Wehl met Maria Gerritschen(*1856 †1939). Drikkus behoort tot de tak van de familie Lukassen die bekend staat als ‘Lukassen van het Hagelkruus’. Maria is dochter van de molenaar van de grafelijke torenmolen in Zeddam. Op 3 september koopt Drikkus een steenen windkorenmolen met huis en erf en het daaraan verbonden recht van drie koe weiden op de Ulftsche en Ettensche IJsselweiden, voorts bakkerij en eenig bouwland staande en gelegen te Varsselder.

SONY DSC

Detail schilderij Polse molen.  Geschilderd door Jan Heuves

 

Met een sik voor de kar, daarop een ledikant, een tafel en wat stoelen en 500 gulden geleend van een kastelein uit Ulft, zijn de Lukassens in onze gemeente beland. Zes kinderen worden er geboren.

Piet hun tweede zoon (*1893 †1980) kiest ook voor het molenaarsvak en koopt in 1918 een wind- en stoomkorenmolen met de zich daarin bevindende petroleummotor, en een schuur, bergplaats, bouwland en diverse roerende goederen in Ulft, beter bekend als de ‘Polse Molen’.

De Polse molen raakt na de oorlog in verval en wordt gedeeltelijk gesloopt nadat deze onherstelbaar beschadigd is tijdens een hevige storm. Daarnaast handelt Piet samen met zijn broer Bernard in paarden.

Zijn zoon Harrie (*1922 †2012), die het molenaarsvak heeft geleerd in o.a. Varsselder bij zijn oom zet het molenaarsbedrijf in 1954 voort aan de Hutteweg, waar nu Lukassen Diervoeders gevestigd is.

 

 

 

oude foto Hutteweg bij 'Over ons'

Dit pand is eind jaren ’80 van de 19e eeuw gebouwd door Bart Van Raay die er een molenaarsbedrijf oprichtte voor zijn zoon Alois. Niet de wind maar een zogenaamde zuiggasmotor zorgde voor aandrijfkracht. Door middel van leren riemen werden twee koppels molenstenen, elevator, reiniger, mengketel en het luiwerk in werking gesteld. Deze zuiggasmotor is later vervangen door een 2-tal elektromotoren. Het luiwerk om de juten zakken van de begane grond naar de eerste verdieping te hijsen is nog aanwezig. Dit is een van de eerste foto’s van de Hutteweg. Rechts een deel van de maalderij van Lukassen. De tram die doorreed naar de DRU-fabriek liet hier vaak de laatste wagon staan. Gelost werden kunstmest, bloem voor bakkers en granen.

 

 

over ons-1

In de jaren ’70 is de maalderij afgestoten en werd het een dierenspeciaalzaak. Inmiddels is de volgende generatie bezig met de handel in diervoeders en benodigdheden. Ook tuinzaden, meststoffen en een hengelsportafdeling zijn toegevoegd. Het oude interieur is nog deels in tact. Na een restauratie in de jaren ’80 is het bedrijfspand op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Meer dan 130 jaar worden er in dit pand voeders voor dieren verhandeld!

 

 

 

Monumentenschildje

Het bedrijfspand staat op de gemeentelijke monumentenlijst